Gratin z bakłażanem i pomidorem

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Gratin z bakłażanem i pomidorem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół miarki oliwy

2 duże cebule w plasterkach

3 posiekane ząbki czosnku

liść laurowy

roztarte pepperoncino (ew.)

2 kg grubo pokrojonych pomidorów

sól i pieprz

garść świeżych ziół (bazylia

pietruszka i rozmaryn)

kilogram bakłażana w plastrach gr. centymetra

miarka opieczonej bułki tartej

szczypta chili

3 łyżki tartego parmezanu

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 230°C. Rozgrzać 2 łyżki oliwy i usmażyć cebulę do miękkości, przez ok. 5 min. Dodać czosnek, liść laurowy i pepperoncino i przesmażyć przez minutę. Następnie wrzucić pomidory i przesmażać do postaci gęstego sosu, przez ok. 30 min. Wyjąć liść laurowy, posolić, popieprzyć i wmieszać świeże zioła. Posmarować plastry bakłażana z obu stron oliwą i ułożyć z nich warstwę na blasze (trzeba to robić partiami). Usmażyć do miękkości, przez 15 min, przewrócić i smażyć jeszcze 10 min. Odłożyć. Zmniejszyć temp. piekarnika do 190°. Wymieszać bułkę tartą z chili.
Posmarować dno formy do zapiekanek cienką warstwą sosu pomidorowego, ułożyć warstwę bakłażana, znów sos i bułkę tartą. Wypełnić w ten sposób formę. Wierzch posypać tartym serem. Zapiekać, aż całość będzie gorąca, a wierzch złocisty, przez ok. 30 min.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka rybna pachnąca dymem z serem ricotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka z bekonu i jaj
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Zapiekanki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.