Marta Dymek

Granola szarlotkowa


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania wegańskie

odsłon: 414

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2,5 szklanki płatków owsianych

½ szklanki pestek dyni

½ szklanek orzechów laskowych

½ szklanki syropu z agawy lub syropu klonowego

¼ szklanki soku jabłkowego

2 łyżki oleju z pestek winogron lub ryżowego

1 łyżeczka cynamonu

½ łyżeczki imbiru

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

¼ łyżeczki zmielonych goździków

szczypta soli

½ szklanki suszonych jabłek, drobno pociętych

½ szklanki suszonej żurawiny

do podania: mleko roślinne, płatki kokosa, pestki granatu, pokrojone jabłko, pestki granatu

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Wszystkie składniki poza suszonymi owocami wsypać do miski i delikatnie wymieszać. Kiedy wszystkie orzechy będą delikatnie sklejone, wyłożyć je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić.
Piec przez 20-25 minut, w tym czasie należy dwa razy zamieszać piekące się orzechy tak, aby wszystkie złociły się równomiernie, ale się nie spaliły.
Upieczone orzechy wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Kiedy przestygną połamać, dodać suszone owoce i porządnie wymieszać. Przesypać do szczelnego słoja i zjadać z ulubionymi mlekiem i dodatkami.

powrót

Podobne przepisy

Smażone kwiaty cukinii
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rosti z kurkami confit
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Tartinki z foie gras
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gruszka z curry
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Grissini z szynką parmeńską
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.