Granola szarlotkowa

Granola szarlotkowa
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania wegańskie

Składniki:

  • 2,5 szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki pestek dyni
  • ½ szklanek orzechów laskowych
  • ½ szklanki syropu z agawy lub syropu klonowego
  • ¼ szklanki soku jabłkowego
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron lub ryżowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki zmielonych goździków
  • szczypta soli
  • ½ szklanki suszonych jabłek, drobno pociętych
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • do podania: mleko roślinne, płatki kokosa, pestki granatu, pokrojone jabłko, pestki granatu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Wszystkie składniki poza suszonymi owocami wsypać do miski i delikatnie wymieszać. Kiedy wszystkie orzechy będą delikatnie sklejone, wyłożyć je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić.
Piec przez 20-25 minut, w tym czasie należy dwa razy zamieszać piekące się orzechy tak, aby wszystkie złociły się równomiernie, ale się nie spaliły.
Upieczone orzechy wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Kiedy przestygną połamać, dodać suszone owoce i porządnie wymieszać. Przesypać do szczelnego słoja i zjadać z ulubionymi mlekiem i dodatkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA