Goya champuru

Goya champuru
Oceń przepis:
47 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 150 g mielonki Spam, pokrojonej na duże kawałki lub 150 g boczku, bez skóry i kości, w cienkich plasterkach
  • 300 g twardego tofu
  • 1 gorzki melon (goya)
  • 2 jajka, roztrzepane
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sake
  • 1 łyżka mirinu
  • garść płatków bonito (około 5 g)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Połóż na talerzu tofu zawinięte w papier, a na nim jakieś ciężkie naczynie. Odstaw na 15 minut. Gorzkie melony przekrój wzdłuż na pół i usuń łyżeczką nasiona i gąbczasty środek. Posyp solą, włóż do durszlaka i odstaw na 15 minut. Potem opłucz pod zimną wodą.

Do rozgrzanego woka wlej olej i smaż na nim mielonkę lub boczek, aż się przyrumieni. Przysmażoną mielonkę odłóż na bok. Teraz smaż melon, aż zmięknie (około 2 minuty), potem zdejmij z woka i dodaj do mielonki.

Uzupełnij olej w woku w razie konieczności i wrzuć pokruszone tofu. Smaż, aż się przyrumieni, mieszając od czasu do czasu. Potem dodaj Spam (lub boczek) i gorzki melon, wlej sos sojowy, sake, mirin i wymieszaj.

Przesuń wszystko na jedną stronę woka, a na drugą wbij jajka. Smaż je, aż się zetną, a potem wymieszaj z resztą składników. Dodaj płatki bonito, dopraw danie do smaku i serwuj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA