James  Martin

Gotowany łosoś


Przepis z programu Uczty z Jamesem Martinem (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Gotowany łosoś
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 cały łosoś ważący 2,5 kg (oczyszczony

głowa pozostawiona)

1 cebula podzielona na ćwiartki

2 liście laurowe

4 łyżki stołowe octu z białego wina

1 cytryna podzielona na ćwiartki

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Ułóż łososia w dużej brytfannie. Wlej dość zimnej wody, żeby zakryła rybę. Dołóż cebulę, liść laurowy i cytryny, wlej ocet. Dosyp sól i pieprz. Przykryj pokrywką albo folią aluminiową. Postaw na kuchni i doprowadź do wrzenia. Wyłącz gaz, zostaw, aż ryba wystygnie. Dojdzie w cieple. Ostrożniej wyjmij łososia i połóż na desce. Zdrap skórę i ułóż na półmisku. Podawaj z majonezem, koprem i ósemkami cytryny. Do tak przyrządzonego dania pasują pikle z ogórka.

powrót

Podobne przepisy

Faszerowane sardele po rybacku z puree z cukinii
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tajskie placuszki rybne delii
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.