Anna Olson

Gotowany łosoś na zimno z bazyliowym sosem mousseline


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Gotowany łosoś na zimno z bazyliowym sosem mousseline
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Sos mousseline

1/3 szklanki majonezu

½ szklanki posiekanej świeżej bazylii

¼ szklanki drobno posiekanej dymki

2/3 szklanki śmietany kremówki

1 łyżka świeżego soku z cytryny

sól i pieprz



Łosoś z wody

2 szklanki wytrawnego białego wina

2 szklanki wody

2 cytryny, pokrojone w plasterki

1 średnia cebula, pokrojona w plasterki

2 gałązki świeżego oregano lub koperku

8 filetów z łososia (po 150 g), ze skórą, bez ości

sól i pieprz

½ szklanki pokrojonej w drobną kostkę czerwonej papryki



Przygotowanie

Przygotuj sos mousseline: zmiksuj pulsacyjnie majonez z bazylią i dymką w malakserze i przełóż do miski. W oddzielnej misce, ubij kremówkę na sztywno i wymieszaj z sokiem z cytryny. Delikatnie połącz z majonezem i dopraw do smaku. Wstaw do lodówki przed podaniem (sos mousseline można zrobić do 6 godzin wcześniej). Rozgrzej piekarnik do 135°C. Do szerokiego rondla wlej wino, wodę, dodaj plasterki cytryny i cebuli oraz oregano lub koperek i doprowadź do wrzenia na niewielkim ogniu. Zgaś płomień i ułóż w rondlu filety z łososia tak, żeby były przykryte płynem. Przykryj rondel i wstaw do piekarnika. Piecz 15-20 min. Po 15 min. pieczenia sprawdź temperaturę i konsystencję ryby. Mięso łososia powinno osiągnąć 63°C i delikatnie rozchodzić się przy naciśnięciu. Wyjmij ostrożnie gotowe filety z sosu łyżką durszlakową i przełóż na talerz. Lekko dopraw, odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki. Przed podaniem zdejmij z filetów skórę i rozłóż na półmisku albo talerzach. Przybierz sosem mousseline i posyp pokrojoną czerwoną papryką. Podawaj na zimno.



© Anna Olson







powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.