Donna Dooher

Gotowane w czerwonym winie gruszki z serowo-pistacjowym nadzieniem


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Gotowane w czerwonym winie gruszki z serowo-pistacjowym nadzieniem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Gruszki

1 pomarańcza

1 cytryna

1 butelka (750 ml) czerwonego wina (najlepiej Shiraz lub Zinfandel)

2 szklanek (2 l) wody

½ szklanki (125 ml) miodu

3 cm kawałek świeżego imbiru, pokrojony w cienkie plasterki

½ łyżeczki (2 ml) ziaren pieprzu

½ łyżeczki (2 ml) goździków

4 nasiona kardamonu

2 gwiazdki anyżu

1 listek laurowy

6 obranych gruszek (najlepiej z gatunku Barlett)



Przygotowanie

Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny, zachowując skórki. Do szerokiego rondla wlać sok, wino, wodę i miód, wrzucić skórki owoców, imbir, pieprz, goździki, kardamon, anyż oraz listek laurowy. Delikatnie wstawić do rondla gruszki. Wyciąć z pergaminu krążek o 12 mm większy od średnicy rondla i dokładnie przykryć powierzchnię płynu. Gruszki powinny być całkowicie zanurzone, ale nie mogą dotykać dna naczynia. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień, by płyn lekko „mrugał”. Gotować, aż gruszki będą miękkie – sprawdzać, wbijając ostry nóż w owoce w najszerszym miejscu. Gdy opór będzie niewielki – gruszki są gotowe. Ostrożnie przełożyć gruszki do szklanego naczynia, zalać taką ilością płynu, by pokrył owoce, przykryć i wstawić na noc do lodówki. Im dłużej gruszki będą leżały w syropie, tym będą ciemniejsze. Resztę płynu przecedzić i gotować na dużym ogniu, aż odparuje do konsystencji gęstego syropu. Schłodzić. Łyżeczką do robienia kulek z owoców wykroić od dołu gniazdo nasienne.

Przełożyć krem serowo-pistacjowy do rękawa cukierniczego i napełnić wydrążone gruszki. Odrobina kremu powinna z owoców wystawać – łatwiej będzie je ustawić. Ustawiamy gruszkę w miseczce i polewamy 2 łyżkami stołowymi (30 ml) syropu.





Nadzienie serowo-pistacjowe

1 ½ szklanki (375 ml) serka mascarpone

3 łyżki stołowe (45 ml) cukru

1 łyżeczka (5 ml) ekstraktu waniliowego

½ szklanki grubo posiekanych pistacji



Przygotowanie

Utrzeć serek z cukrem i wanilią. Wymieszać z pistacjami.



@ Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Truskawkowe tiramisu
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Chałwa z pistacjami i wodą różaną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Naleśniki a la Gundel
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Trufle czekoladowo-marcepanowe:
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Owoce pod sabayon
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.