Donna Dooher

Gotowane na parze pittu z krabem


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

Gotowane na parze pittu z krabem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ szklanki (125 ml) mąki

1 ½ szklanki (375 ml) prażonej mąki urad dal (szukać w sklepach z żywnością hinduską)

½ łyżeczki (2 ml) gruboziarnistej soli

1 szklanka (250 ml) gorącej wody

¼ szklanki (60 ml) odciśniętego mięsa kraba z puszki

1 szklanka (250 ml) świeżo utartego kokosu

¼ szklanki (60 ml) drobno posiekanych szalotek

2 łyżki stołowe (30 ml) posiekanej bazylii

 

 

Przygotowanie:


Wyłożyć naczynie do gotowania na parze kilku warstwami gęstego, białego płótna i napełnić mąką. Parować 45 minut. Wysypać na blachę do pieczenia, by przestygła. Połączyć z mąką urad dal i solą w dużej misce. Powoli wlewać wodę, mieszając drewnianą łyżką, aż masa będzie podobna do okruchów pieczywa. Zmiksować, aż zacznie przypominać kuskus. Dodać mięso krabów, połowę kokosu, szalotki i bazylię. Wymieszać. Napełnić parownik do pittu 1 łyżką (15 ml) kokosu, a następnie ½ szklanki (125 ml) mieszanki. Powtarzać, aż pojemnik będzie pełen. Gotować na parze 5 – 7 minut, aż z pojemnika zacznie się wydobywać para. Wypchnąć pittu na półmisek.

powrót

Podobne przepisy

Smażone krewetki z sosem z jabłka i marakui
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Omułki z grilla a la Cape Malay
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Krab z woka z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Placuszki papad z krewetkami
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Wyprawa w morze i tułaczka po Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Pierożki z krewetkami i imbirem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pierogi i pierożki
Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.