Gotowana ryba z sosem pomarańczowo-sezamowym

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 44)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Gotowana ryba z sosem pomarańczowo-sezamowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 filety z czerwonego lucjana

4 plasterki imbiru

1 łyżka tamari

1 łyżka pieprzu syczuańskiego

 

Sos:

2 łyżki sezamu

2 łyżki pasty miso

pół filiżanki świeżego soku z pomarańczy

1 łyżka cukru kokosowego

1 łyżka tamari

1 łyżka octu ryżowego

1 łyżka mirinu

1 łyżka startego imbiru

2 posiekane dymki

1 łyżka posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

Przełożyć rybę do głębokiego rondelka i zalać wodą. Dodać imbir, tamari i pieprz. Gotować na małym ogniu przez 5 minut.
Sezam zemleć w młynku albo rozdrobnić w moździerzu. Wymieszać z pastą miso, sokiem pomarańczowym, cukrem, octem, mirinem i imbirem. Jeśli trzeba, doprawić do smaku.
Ugotowaną rybę polać sosem, posypać dymką i szczypiorkiem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.