Gorzko-słodki mus pomarańczowy z posypką

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Gorzko-słodki mus pomarańczowy z posypką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Spód

10 deka pokruszonych, dowolnych herbatników

25 gramów margaryny

łyżka niskocukrowej marmolady

30 gramów posiekanych migdałów



Krem

4 jajka

20 gramów cukru

25 gramów żelatyny lub roślinnego zamiennika

250 ml śmietany/jogurtu/serka



Przygotowanie ciasta

Ubijamy żółtka z cukrem, stawiamy naczynie z masą na garnku z gorącą wodą i dalej ubijamy, by straciły charakterystyczny zapach. Odstawiamy, by przestygły. W rondelku roztapiamy margarynę i marmoladę, dodajemy migdały oraz herbatniki i mieszamy żeby wszystko razem się połączyło. Mieszankę przekładamy do osiemnastocentymetrowej tortownicy z wyjmowanym dnem. Ugniatamy, formując spód i odstawiamy do przestygnięcia.



Przygotowanie kremu

Żelatynę rozpuszczamy w soku z pomarańczy, podgrzanym w gorącej wodzie.

Kogel-mogel przekładamy do miski. Wlewamy sok z pomarańczy. Mieszamy. Do masy dodajemy śmietanę, chudy jogurt lub serek homogenizowany – lub kombinację tych trzech produktów. Mieszamy wszystko razem. Dodajemy skórkę otartą z dwóch pomarańczy. Wlewamy chłodną żelatynę lub jej ekwiwalent. Znów mieszamy. Ostatnim składnikiem deseru są ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie łączymy ją z kremem. Krem wylewamy na wystudzony spód. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy na 3 godziny do lodówki. Posypujemy wierzch drobno pokruszoną twardą masą, zrobioną z cukru trzcinowego, syropu cukrowego i masła, wymieszaną z odrobiną świeżej skórki pomarańczowej.



© Jenny Bristow

powrót

Podobne przepisy

Tiramisu
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Maślankowa panna cotta z jeżynami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tiramisu
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mus czekoladowy z figami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki
Truskawkowe galaretki na patyku z kremem waniliowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Ananas z solonymi orzeszkami i lodami kokosowymi
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.