Anna Olson

Gorący sos toffi


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Gorący sos toffi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

60 g czekolady deserowej

2/3 szklanki niesłodzonego mleka skondensowanego

¾ szklanki cukru

2 łyżki masła

2 łyżki rzadkiego syropu kukurydzianego

1½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

1/8 łyżeczki soli

 

 

Przygotowanie:


Drobno posiekać czekoladę. W rondelku o grubym dnie podgrzać na średnim ogniu mleko skondensowane i cukier, a cukier się rozpuści. Dodać czekoladę, masło oraz syrop kukurydziany i gotować dalej, stale mieszając, aż masa będzie jednolita. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia na średnim ogniu i gotować 8 min, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć rondelek z ognia, dodać ekstrakt waniliowy i sól. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce. Przed podaniem podgrzać w mikrofalówce przez 40 sekund, kilka razy mieszając.

powrót

Podobne przepisy

Fava - krem z grochu i oliwy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Dip guacamole
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Dip z bakłażana
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Pasta rybna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pesto
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.