Anna Olson

Gorący sos toffi


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Gorący sos toffi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

60 g czekolady deserowej

2/3 szklanki niesłodzonego mleka skondensowanego

¾ szklanki cukru

2 łyżki masła

2 łyżki rzadkiego syropu kukurydzianego

1½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

1/8 łyżeczki soli

 

 

Przygotowanie:


Drobno posiekać czekoladę. W rondelku o grubym dnie podgrzać na średnim ogniu mleko skondensowane i cukier, a cukier się rozpuści. Dodać czekoladę, masło oraz syrop kukurydziany i gotować dalej, stale mieszając, aż masa będzie jednolita. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia na średnim ogniu i gotować 8 min, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć rondelek z ognia, dodać ekstrakt waniliowy i sól. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce. Przed podaniem podgrzać w mikrofalówce przez 40 sekund, kilka razy mieszając.

powrót

Podobne przepisy

Ajvar
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Przetwory, Dania dietetyczne, Dania wegańskie
Pasta z tuńczyka
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Fava - krem z grochu i oliwy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Krem do bezy Pavlowej
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Sos pomidorowy z rukolą
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.