James  Martin

Gorące naleśniki z malinami, syropem waniliowym i lodami


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Gorące naleśniki z malinami, syropem waniliowym i lodami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Naleśniki

170g zwykłej mąki

1 łyżka proszku do pieczenia

110g drobno mielonego cukru

2 jajka, najlepiej z hodowli ekologicznej

275ml mleka

kawałek masła



Do podania

2 pojemniczki malin

150ml syropu waniliowego

250ml lodów waniliowych



Przygotowanie

Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do miski. Dodaj cukier, wbij jajka, wlej mleko i wyrób ciasto rózgą, aż będzie gładkie; nie wyrabiaj jednak zbyt długo. Rozgrzej na patelni typu non-stick odrobinę masła i usmaż na nim naleśniki. Na jeden naleśnik potrzeba około 3 łyżki ciasta. Smaż naleśniki aż nabiorą złotego koloru i przewróć na druga stronę. Usmażone, ułóż na dużym talerzu i utrzymuj w cieple. Na drugiej patelni podgrzej ostrożnie maliny z syropem waniliowym. Polej tym naleśniki, a na górę daj lody waniliowe.



© James Martin

powrót

Podobne przepisy

Gruszki w verjuice
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Guiliana brzoskwiniowa
Adam Liaw
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 2)
trudność:
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Naleśniki z kremowym serkiem i jagodami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.