James  Martin

Gorące naleśniki z malinami, syropem waniliowym i lodami


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Gorące naleśniki z malinami, syropem waniliowym i lodami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Naleśniki

170g zwykłej mąki

1 łyżka proszku do pieczenia

110g drobno mielonego cukru

2 jajka, najlepiej z hodowli ekologicznej

275ml mleka

kawałek masła



Do podania

2 pojemniczki malin

150ml syropu waniliowego

250ml lodów waniliowych



Przygotowanie

Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do miski. Dodaj cukier, wbij jajka, wlej mleko i wyrób ciasto rózgą, aż będzie gładkie; nie wyrabiaj jednak zbyt długo. Rozgrzej na patelni typu non-stick odrobinę masła i usmaż na nim naleśniki. Na jeden naleśnik potrzeba około 3 łyżki ciasta. Smaż naleśniki aż nabiorą złotego koloru i przewróć na druga stronę. Usmażone, ułóż na dużym talerzu i utrzymuj w cieple. Na drugiej patelni podgrzej ostrożnie maliny z syropem waniliowym. Polej tym naleśniki, a na górę daj lody waniliowe.



© James Martin

powrót

Podobne przepisy

Jądra z czekolady i orzechów laskowych
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sorbet truskawkowy z bananami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kisiel żurawinowy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
(odc.12)brzoskwinie w sosie karmelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kutia
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.