Jacques Reymond

Gorąca zupa jogurtowa


Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Gorąca zupa jogurtowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Pasta karhi

kawałek imbiru wielkości połowy kciuka

płaska łyżeczka kurkumy

1-2 łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry

15 liści curry

2-3 małe ostre zielone chili

3 ząbki czosnku

garść młodego zielonego groszku

1-2 łyżeczki soli



Dodatkowo

2 szklanki jogurtu naturalnego

4-5 szklanek wody (zależnie od konsystencji jogurtu)

2 łyżki mąki z ciecierzycy

1 łyżeczka cukru

3 łyżki pasty karhi

1 łyżeczka soli

1 łyżka ghee (klarowanego masła)

1 łyżeczka nasion kozieradki

1 łyżeczka całych nasion gorczycy

10 liści curry

1 ½ szklanki ketmii, pokrojonej na plasterki o grubości 1 cm

2 całe chili

garstka liści kolendry

posiekany koperek

liście kozieradki





Przygotowanie

Utrzyj składniki pasty karhi w moździerzu. Wymieszaj jogurt, wodę, mąkę, cukier i pastę karhi i przelej do garnka. Dosól do smaku. Mieszaj trzepaczką albo ręcznym mikserem, aż zupa będzie gładka i pojawią się pęcherzyki powietrza. Gotuj stale mieszając, żeby jogurt się nie ściął. Zdejmij zupę z ognia. W małym rondelku podgrzej ghee, dodaj nasiona kozieradki, kminu i gorczycy. Po 2 sekundach zdejmij rondelek z ognia i przelej jego zawartość do garnka z zupą, mieszając, żeby jogurt się nie ściął. Podgrzewaj mieszając, aż zupa będzie lekka i napowietrzona. Zdejmij garnek z ognia. Podsmaż ketmię z chili i dodaj do zupy. Podawaj porcje przybrane posiekanym koperkiem, liśćmi kolendry i kozieradki.

powrót

Podobne przepisy

Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Parzybroda
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zimna pomidorowa i chrupiące pieczywo
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Polewka kminkowa z grzankami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z kukurydzy z krewetkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Gulasz z owoców morza z anyżem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.