Gorąca czekolada

Przepis z programu Wolny tydzień Chucka (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Gorąca czekolada
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 filiżanki tłustego mleka

¼ filiżanki kakao dobrej jakości

2 łyżki cukru pudru

1 laska cynamonu

1 szczypta soli

½ filiżanki pokruszonej półsłodkiej czekolady



Przygotowanie:

Możemy zastąpić mleko krowie mlekiem sojowym lub migdałowym. Jeśli mamy meksykańską czekoladę, która jest słodka i doprawiona cynamonem, pomijamy cukier i cynamon. W średnim garnku podgrzewamy mleko z kakao, cukrem pudrem, cynamonem i solą. Nieustannie mieszamy, aż mleko się zagotuje. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy czekoladę. Mieszamy delikatnie, aż czekolada się rozpuści. Usuwamy cynamon. Możemy zmiksować napój blenderem ręcznym. Stanie się gładki i spieniony.

powrót

Podobne przepisy

Lassi z rzeżuchy
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Lassi
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Bezalkoholowa pinakolada
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Kompot z rabarbaru
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Lemoniada
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Pink Lady z malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.