Emeril Lagasse

Gorąca czekolada z przyprawami


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Gorąca czekolada z przyprawami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 szklanki pełnotłustego mleka

1 laska cynamonu

2 gwiazdki anyżu

½ obranej ze skórki limonki

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

300g czekoladowych groszków

6-8 łyżek brandy

bita śmietana do przybrania (opcjonalnie)

 

 

Przygotowanie:


W rondlu połączyć wszystkie składniki poza czekoladą, alkoholem i bitą śmietaną. Gotować przez 20 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Nie pozwolić, aby mikstura się zagotowała. Dodać czekoladę i mieszać, do momentu jej rozpuszczenia. Gotować kolejne 10 minut, tak aby wszystkie smaki się połączyły. Napój zestawić z ognia, dodać brandy i dokładnie wymieszać. Kakao podawać w podgrzanych kubkach. Przybrać kleksem bitej śmietany.

powrót

Podobne przepisy

Wino ze skórką pomarańczową
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Złote mleko z kurkumową pastą
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Koktajl Zielona Siła
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Napój z ogórka i avocado
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia polska
Domowe lemoniady
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dobre dla dzieci
Malinowe mojito
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.