Tomasz Jakubiak

Golonka z kapustą zasmażaną


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 1556

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3-4 wędzone, podpieczone golonki

kapusta

liść laurowy

ziele angielskie

woda

cebula

20 dag boczku

3 łyżki chrzanu

3 łyżki musztardy

szklanka jasnego piwa

łyżeczka majeranku

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Kapustę posiekaj i gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem ziela i liścia laurowego do momentu, aż zmięknie (ok.10 minut).
Pokrój cebulę w półksiężyce i przesmaż ją z pokrojonymi na małe kawałki boczkiem i słoniną.
Gdy składniki się zrumienią, dodaj odciśniętą kapustę i dokładnie wymieszaj. Dodaj chrzan, musztardę i wlej piwo.
Kapustę smaż jeszcze kilka minut i dopraw ją majerankiem, solą i pieprzem. Do kapusty dodaj golonki w całości. Piecz je w ognisku przez 1,5 godziny lub w piekarniku.

powrót

Podobne przepisy

Makaron fusilli z młodym szpinakiem, pomidorami i cielęciną
Przepis z programu Spalony? (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
Indyk w ziołach
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.