Antony Worrall Thompson

Gołębie smażone w głębokim tłuszczu


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Gołębie smażone w głębokim tłuszczu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

dwa gołębie (lub małe kurczaki)

 

 

Przygotowanie:


W misce wymieszać składniki marynaty. Sprawić gołębie—odciąć szyjki i skrzydełka, wyciąć ostrym nożem kręgosłup. Ułożyć gołębia na blacie i przycisnąć dłonią, aż będzie słychać chrupnięcie. Pousuwać żeberka. Zrobić nacięcia w skórze pod udkami (w pachwinie), podwinąć udka i ich końce wsunąć w nacięcia. Włożyć gołębie do marynaty, zostawić na noc. Na maśle zeszklić cebulę i czosnek. Dodać szafran, sól i pieprz do smaku, sok z cytryny i bulion. Odparować na małym ogniu, aż zgęstnieje.
Gołębie obtaczać najpierw w jajku, a potem w mące z imbirem. Smażyć w głębokim oleju (około 6-8 minut, dłużej, jeśli używamy kurcząt). Ułożyć na talerzu, posypać posiekaną zieleniną i polać sosem dookoła. Można je podawać z ryżem na sypko lub z frytkami.

powrót

Podobne przepisy

Tartiflette
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wołowina w najmodniejszym piwie
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Gicz cielęca z kremem z nasion sosny i esencją sardelową
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieczony boczek
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.