Marta Dymek

Gołąbki zapiekane w żurku


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Dania wegańskie, Gołąbki

odsłon: 622

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

½ szklanki suszonych grzybów

1 szklanka wody

1 mała kapusta

woda

1 cebulka

olej

1 szklanka ryżu

1 szklanka wody

 

Saszetka przypraw:

4 świeże liście laurowe

4 ziarna angielskie

4 ziarna pieprzu

2 ziarna jałowca

 

Sos:

1 szklanka żuru

2 szklanki bulionu

1 łyżka syropu klonowego

do podania: pietruszka i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

W bardzo dużym garnku zagotować osoloną wodę do ugotowania kapusty. Suszone grzyby zalać zimną woda i odstawić na kwadrans.
Przygotować liście kapusty: z kapusty wykroić głąb, następnie całą główkę włożyć do garnka i gotować 3 - 5 minut, po tym czasie przy pomocy szczypców wyjąć miękkie liście z wierzchniej warstwy, a resztę kapusty pozostawić do gotowania. Powtarzać operację, aż do zerwania wszystkich liści.
Przygotować farsz: cebulkę pokroić w kostkę, a na dnie garnka rozgrzać olej. Na gorący olej dodać cebulkę i podsmażać przez 2 - 3 minuty. W tym czasie wyjąć namoczone grzyby, dokładnie odcisnąć, drobno posiekać i dodać do smażącej się cebulki.
Wszystkie przyprawy zawinąć w kawałek gazy i związać sznurkiem w sakiewkę.
Do podsmażonej cebuli dodać ryż i dokładnie zamieszać. Następnie wlać płyn, w którym moczyły się grzyby, dodatkową szklankę wody, sporą szczyptę soli oraz sakiewkę przypraw. Gotować pod przykryciem przez 15 - 20 minut, czyli do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn.
Przygotować sos: w czasie kiedy gotuje się ryż, w małym rondelku zagotować wszystkie składniki sosu. Gotować bez przykrycia przez 2 - 3 minuty i zdjąć z ognia.
Zawinąć gołąbki: na każdym liściu przyciąć grubą łodygę, która utrudnia zwijanie gołąbków. Następnie przy pomocy łyżki nakładać ryż, formować w wałeczek, zawijać w gołąbka, a na koniec mocno ściskać. Powtórzyć czynność aż do wyczerpania składników.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Kiedy wszystkie gołąbki będą gotowe, wziąć duże naczynie żaroodporne i na dno wylać kilka łyżek sosu. Następnie ułożyć gołąbki, zalać pozostałym sosem i zapiekać przez 15 - 20 minut. Podawać z posiekaną pietruszką i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Pieczona szynka w śliwkach kalifornijskich
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wielkanocny omlet z pieca
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne
Jajka faszerowane
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kulebiak z sandacza we francuskim cieście
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Baba ponczowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krem chrzanowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

spotenski

postów: 2

29.03.2016 13:12

CYTUJ

Mięsne też by smakowały :D

banhan

postów: 5

23.03.2016 15:58

CYTUJ

twój talerz wygląda tak dobrze, że aż żal go jeść.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.