Łukasz Łuczaj

Gołąbki z podbiału


Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Gołąbki

odsłon: 5426

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

liście podbiału

1 cebula

100 g ryżu

1 kg grzybów

pęczek lebiodki pospolitej

szczypta oregano

sos sojowy

4 łyżki ocetu balsamicznego

Przygotowanie:


Można użyć marynowanych grzybów, które opłukujemy pod zlewem, wtedy nie dodajemy już octu balsamicznego. Proporcje są dowolne, polecam w proporcji objętościowej ryżu do grzybow 2:1. Ryż ugotować, cebulę pokrojoną drobno, usmażyć na dowolnym tłuszczu, wrzucić do tego drobno pokrojone grzyby, a po kilku minutach ryż. Doprawić sosem sojowym i octem do smaku, wymieszać. Ostudzić.
Liście gołąbków (40 szt.) trzeba zmiękczyć w gotującej wodzie. Jeśli będziemy gołąbki potem zapiekać w piekarniku - wystarczy 1 min gotowania, jeśli chcemy je jeść od razu, wtedy trzeba gotować liście kilka minut. Gołąbki zawijamy i albo jemy od razu, albo zapiekamy w piekarniku w temp. np. 150 stopni C przez ok. 30 minut w żaroodpornym naczyniu z odrobiną tłuszczu na dnie.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

raquel

postów: 3

16.12.2011 15:24

CYTUJ

dziekuje pieknie za super przepisy! bravo!!!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.