Tomasz Jakubiak

Gołąbki z młodej kapusty z pęczakiem i pomidorami


Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Gołąbki
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 26556

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

15 liści młodej kapusty

3 łyżki cukru

2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak

pomidor malinowy

papryka

cebula

5 ząbków czosnku

2 jaja

sól, pieprz

oliwa rafinowana do smażenia

czosnek

cebula

pomidory krojone w puszce 440 g

łyżka cukru

sól, pieprz

1/2 szklanki bulionu warzywnego

garść świeżego koperku

 

Przygotowanie:

Z kapusty wytnij głąb i wrzuć ją do gorącej wody. Dodaj cukier, aby kolor został bardziej intensywny. Poczekaj chwilę aż liście same zaczną odchodzić. Gotowe liście zanurz w zimnej wodzie. Pomidora, paprykę, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekaj. Warzywa połącz z ugotowaną kaszą pęczak. Do farszu dodaj 2 całe jaja i dopraw go solą i pieprzem. W garnku na dnie ułóż liście kapusty. Na nie układaj gołąbki. Przygotuj pomidorową zalewę. Na patelni podsmaż czosnek, cebulę. Dodaj pomidory i cukier. Dopraw solą i pieprzem. Wlej bulion i poczekaj aż sos się zagotuje. Do gotowego sosu dodaj garść kopru. Gołąbki zalej sosem pomidorowym i gotuj 25 - 30 minut.

powrót

Podobne przepisy

Gołąbki z indykiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne, Dania z indyka, Gołąbki
Cygańskie gołąbki na ostro
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Gołąbki
Gołąbki z rybą i pęczakiem w sosie kurkowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Gołąbki
Gołąbki z ryby
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Gołąbki
Gołąbki z kaszą, wątróbką i śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Gołąbki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aryman

postów: 1

10.09.2013 17:57

CYTUJ

To jest tak proste, że nawet ja chyba to zrobię :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.