Tomasz Jakubiak

Gołąbki z kaszą i rwanym duszonym mięsem


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Gołąbki
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 462

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

główka kapusty

masło do wysmarowania formy

kilka plastrów boczku

 

Farsz:

0,5 kg ugotowanej kaszy mazurskiej (najdrobniejszej)

1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki lub karkówki )

20 dag wędzonego boczku

cebula

łyżka smalcu

przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, sól

puszka pomidorów

2 łyżki koncentratu pomidorowego

świeży lubczyk

 

Sos:

10 dag słoniny

2 cebule

listek laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach, sól

500 ml passaty pomidorowej

szklanka bulionu warzywnego

Przygotowanie:

Mięso i boczek pokrój w grubą kostkę i przesmaż na smalcu. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Dopraw pieprzem i solą. Na koniec dorzuć kawałki cebuli i wlej kawałki pomidorów. Duś przez 2 godziny.
Mięso przestudź i drobno posiekaj.
W misce połącz posiekane mięso z koncentratem pomidorowym i odrobiną sosu pozostałego z duszenia. Następnie dodaj ugotowaną kaszę i świeży posiekany lubczyk. Farsz powinien być gęsty. Kapustę obgotuj bez głąba.
Z liści wytnij żyłki i pozawijaj gołąbki, nadziewając je farszem.
Brytfankę wysmaruj masłem, ułóż gołąbki i przykryj plasterkami boczku.
Gołąbki piecz w piekarniku przez około godzinę.
Przygotuj sos. Na patelni na słoninie podsmaż kawałki cebuli. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach i odrobinę soli.
Wlej passatę i bulion. Sos gotuj, aż się zredukuje i zgęstnieje, ok. 20 minut.
Gołąbki podawaj z pomidorowym sosem. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Gołąbki z kaszą i rwanym duszonym mięsem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Gołąbki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gołąbki z łososiem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania dietetyczne, Gołąbki
Gołąbki w liściach chrzanu
Jola Słoma
Przepis z programu Jesienne ATELIER SMAKU (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Gołąbki
Gołąbki z kaszą, wątróbką i śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Gołąbki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Cygańskie gołąbki na ostro
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Gołąbki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.