Gołąbki z kapusty pekińskiej z homarem, miętowym majonezem i sosem marchwiowo-imbirowym

Gołąbki z kapusty pekińskiej z homarem, miętowym majonezem i sosem marchwiowo-imbirowym
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień 2
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Owoce morza, Gołąbki
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Miętowy majonez:
250 ml majonezu
50 g drobno posiekanych listków mięty
sok z dwóch limonek
sól

Sos marchwiowo-imbirowy:
15 dag marchewek, pociętych na wstążki obierakiem do warzyw
2 kawałki kłącza imbiru, obrane i pokrojone w plastry o grubości 6 mm
0,6 l wody
sól
2 łyżki skrobi kukurydzianej wymieszanej z 2 łyżkami wody
3 łyżki oliwy

Gołąbki z kapusty pekińskiej z homarem:
8 liści kapusty pekińskiej, gruba łodyga przycięta i ponacinana, liście zblanszowane i schłodzone w wodzie z lodem
4 ugotowane i grubo posiekane ogony homarów
miętowy majonez
2 łodygi selera naciowego, pokrojone na kawałki o długości 7,5 cm, a potem w piórka
4 cebule siedmiolatki, pokrojone na kawałki o długości 7,5 cm
2 łyżki sambal olek
grapefruit, wykrojony miąższ
50 g listków kolendry
sos marchwiowo–imbirowy
2 awokado, pokrojone w dużą kostkę
4 łyżki nasion sezamu

Miętowy majonez:
1. Włożyć wszystkie składniki do miski i dobrze wymieszać. Przykryć plastikową folią i przechowywać w lodówce, aż do przygotowania gołąbków.


Sos marchwiowo-imbirowy:
1. Do garnka wlać wodę. Dodać marchewki, imbir i sól. Gotować ok. 20-30 minut, aż marchewki zmiękną a płyn się zredukuje.
2. Przełożyć wszystko do miksera. Miksować pulsacyjnie, aż do uzyskania jednolitej masy.
3. Przełożyć masę do bardzo drobnego sitka. Sitko położyć na niewielkim garnku i wycisnąć z masy cały płyn.
4. Zagotować wyciśnięty płyn i roztrzepać w nim 1,5 – 2 łyżeczki skrobi wymieszanej z wodą.
5. Gotować, aż sos zgęstnieje i będzie się trzymał na łyżce. Zdjąć z palnika.

Gołąbki z kapusty pekińskiej z homarem:
1. Na czystej i suchej powierzchni ułożyć liść kapusty pekińskiej.
2. Wzdłuż dolnej krawędzi liścia ułożyć pokrojone kawałki homara.
3. Doprawić mięso, a następnie nałożyć miętowy majonez.
4. Wzdłuż homara położyć z jednej strony seler, a z drugiej cebulę siedmiolatkę.
5. Nałożyć pół łyżeczki sambal olek na nadzienie.
6. Dołożyć 2 kawałki grapefruita i liście kolendry. Zawinąć gołąbka.
7. W ten sam sposób przygotować resztę gołąbków, a następnie przekroić je na pół.

Podanie gołąbków z kapusty pekińskiej z homarem:
1. Na talerz nałożyć łyżeczką sos marchwiowo-imbirowy.
2. Na środku talerza ułożyć gołąbki.
3. Udekorować talerz kostkami awokado i ziarnami sezamu.













 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA