Gołąbki z kapusty pekińskiej z homarem, miętowym majonezem i sosem marchwiowo-imbirowym

Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień 2
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza, Gołąbki

Gołąbki z kapusty pekińskiej z homarem, miętowym majonezem i sosem marchwiowo-imbirowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Miętowy majonez:

250 ml majonezu

50 g drobno posiekanych listków mięty

sok z dwóch limonek

sól



Sos marchwiowo-imbirowy:

15 dag marchewek, pociętych na wstążki obierakiem do warzyw

2 kawałki kłącza imbiru, obrane i pokrojone w plastry o grubości 6 mm

0,6 l wody

sól

2 łyżki skrobi kukurydzianej wymieszanej z 2 łyżkami wody

3 łyżki oliwy



Gołąbki z kapusty pekińskiej z homarem:

8 liści kapusty pekińskiej, gruba łodyga przycięta i ponacinana, liście zblanszowane i schłodzone w wodzie z lodem

4 ugotowane i grubo posiekane ogony homarów

miętowy majonez

2 łodygi selera naciowego, pokrojone na kawałki o długości 7,5 cm, a potem w piórka

4 cebule siedmiolatki, pokrojone na kawałki o długości 7,5 cm

2 łyżki sambal olek

grapefruit, wykrojony miąższ

50 g listków kolendry

sos marchwiowo–imbirowy

2 awokado, pokrojone w dużą kostkę

4 łyżki nasion sezamu



Miętowy majonez:

1. Włożyć wszystkie składniki do miski i dobrze wymieszać. Przykryć plastikową folią i przechowywać w lodówce, aż do przygotowania gołąbków.





Sos marchwiowo-imbirowy:

1. Do garnka wlać wodę. Dodać marchewki, imbir i sól. Gotować ok. 20-30 minut, aż marchewki zmiękną a płyn się zredukuje.

2. Przełożyć wszystko do miksera. Miksować pulsacyjnie, aż do uzyskania jednolitej masy.

3. Przełożyć masę do bardzo drobnego sitka. Sitko położyć na niewielkim garnku i wycisnąć z masy cały płyn.

4. Zagotować wyciśnięty płyn i roztrzepać w nim 1,5 – 2 łyżeczki skrobi wymieszanej z wodą.

5. Gotować, aż sos zgęstnieje i będzie się trzymał na łyżce. Zdjąć z palnika.



Gołąbki z kapusty pekińskiej z homarem:

1. Na czystej i suchej powierzchni ułożyć liść kapusty pekińskiej.

2. Wzdłuż dolnej krawędzi liścia ułożyć pokrojone kawałki homara.

3. Doprawić mięso, a następnie nałożyć miętowy majonez.

4. Wzdłuż homara położyć z jednej strony seler, a z drugiej cebulę siedmiolatkę.

5. Nałożyć pół łyżeczki sambal olek na nadzienie.

6. Dołożyć 2 kawałki grapefruita i liście kolendry. Zawinąć gołąbka.

7. W ten sam sposób przygotować resztę gołąbków, a następnie przekroić je na pół.



Podanie gołąbków z kapusty pekińskiej z homarem:

1. Na talerz nałożyć łyżeczką sos marchwiowo-imbirowy.

2. Na środku talerza ułożyć gołąbki.

3. Udekorować talerz kostkami awokado i ziarnami sezamu.



























powrót

Podobne przepisy

Smażone przegrzebki z racuszkami warzywnymi
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Szafranowy ryż z ragout z ryb
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mule w białym winie
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Szaszłyki z krewetek i cukinii
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.