Gołąbki w liściach chrzanu

Gołąbki w liściach chrzanu
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
Jesienne ATELIER SMAKU (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Gołąbki

Składniki:

  • kilka liści chrzanu
  • 1,5 szklanki ugotowanego ryżu basmati
  • 15 śliwek kalifornijskich
  • 4 łyżki małych kaparów
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szklanka niesłodzonego soku jabłkowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wycinamy twardą część liści chrzanu i zalewamy je wrzątkiem by zmiękły. Śliwki kroimy w paski i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Podsmażamy przez chwilę, dodajemy sól, pieprz, oregano i sos sojowy. Dorzucamy kapary, mieszamy i dodajemy ryż. Smażymy przez chwilę i odstawiamy na bok. Nakładamy niewielką ilość na odsączonych liściach i szczelnie zawijamy. Wkładamy do rondelka, zalewamy sokiem z jabłek i dusimy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Podajemy polane jeżynami z pigwą na ciepło.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA