Jola Słoma

Gołąbki w liściach chrzanu


Przepis z programu Jesienne ATELIER SMAKU (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Gołąbki

odsłon: 7178

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

kilka liści chrzanu

1,5 szklanki ugotowanego ryżu basmati

15 śliwek kalifornijskich

4 łyżki małych kaparów

2 łyżeczki oregano

1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki sosu sojowego

1/4 łyżeczki soli

szklanka niesłodzonego soku jabłkowego

 

Przygotowanie:

Wycinamy twardą część liści chrzanu i zalewamy je wrzątkiem by zmiękły. Śliwki kroimy w paski i wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Podsmażamy przez chwilę, dodajemy sól, pieprz, oregano i sos sojowy. Dorzucamy kapary, mieszamy i dodajemy ryż. Smażymy przez chwilę i odstawiamy na bok. Nakładamy niewielką ilość na odsączonych liściach i szczelnie zawijamy. Wkładamy do rondelka, zalewamy sokiem z jabłek i dusimy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Podajemy polane jeżynami z pigwą na ciepło.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.