Donna Dooher

Gofry z kurczakiem i sosem śmietankowo-musztardowym


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Gofry z kurczakiem i sosem śmietankowo-musztardowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Gofry

1 szklanka (250 ml) mąki zwykłej

1 szklanka (250 ml) mąki razowej

2 łyżki stołowe (30 ml) cukru pudru

4 łyżeczki (20 ml) musztardy w proszku

1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia

1 łyżeczka (5 ml) sody oczyszczonej

1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli

2 szklanki (500 ml) maślanki

½ szklanki (125 ml) roztopionego, niesolonego masła

2 jajka

1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanego tymianku



Przygotowanie

Przesiać razem obie mąki, cukier, musztardę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce połączyć maślankę, masło i jajka. Wlać płynne składniki do sypkich, dodać tymianek i wymieszać. Wlewać ciasto do gofrownicy, piec, aż będą złociste. Po zamknięciu formy – obcinać nożem wystające z gofrownicy ciasto. Na wierzchu upieczonych gofrów układać upieczonego kurczaka, polewać sosem i podawać na gorąco.





Pieczony kurczak

8 piersi z kurczaka (ze skórą)

4 łyżki stołowe (60 ml) klarowanego masła

gruboziarnista sól

świeżo mielony pieprz



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Rozgrzać na dużym ogniu żaroodporną patelnię. Posmarować piersi kurczaka masłem, przyprawić solą i pieprzem. Układać je skórą ku dołowi, smażyć 3 – 4 min., aż skórka będzie złocista i chrupiąca. Obrócić mięso i smażyć kolejną minutę. Przełożyć z powrotem skórą w dół i wstawić wraz z patelnią do piekarnika. Piec 10 – 12 min., aż soki będą klarowne. Wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut, by mięso „odpoczęło”. Każdą pierś pokroić ukośnie na 3 części.





Sos śmietankowo-musztardowy

4 szklanki (1 l) kremówki

1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanego tymianku

1 ½ łyżki stołowej (22 ml) musztardy Dijon

1 łyżka stołowa (15 ml) gruboziarnistej musztardy Dijon

szczypta gruboziarnistej soli



Przygotowanie

W stalowym rondlu gotować śmietanę tymiankiem, aż połowa odparuje. Zestawić z ognie i wymieszać z musztardą i solą. Podawać na gorąco. Można przechowywać kilka dni w lodówce, w szczelnym pojemniku. Rozgrzewać, mieszając.



© Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Kurczaczki w piwie z puree selerowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szaszłyk drobiowy z ananasem i cytrynowym jogurtem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Jagnięce kofty w plackach pita z bakłażanowym dressingiem
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Quiche lorraine
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Skrzydełka z kurczaka cytrynowo-miodowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dnie i wieczory (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.