Anna Olson

Gofry kukurydziano-cytrynowe


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Gofry kukurydziano-cytrynowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Syrop truskawkowo-rabarbarowy

2 szklanki świeżego lub mrożonego rabarbaru

2 szklanki truskawek bez szypułek, pokrojonych na ćwiartki

1 szklanka cukru

½ szklanki białego syropu kukurydzianego

1 szklanka wody

1 laska wanilii



Gofry

1¼ szklanki mąki

½ szklanki grysiku kukurydzianego

2 łyżki cukru

1 łyżka proszku do pieczenia

2 łyżeczki skórki z cytryny

½ łyżeczki soli

1¼ szklanki maślanki

½ szklanki oleju roślinnego

2 duże jajka, żółtka oddzielone od białek



Przybranie

1 szklanka śmietany kremówki

2 łyżki drobnego cukru

1 szklanka truskawek pokrojonych w ćwiartki

cukier-puder



Przygotowanie syropu

Przekroić wzdłuż laskę wanilii i zeskrobać ziarenka. Zagotować na średnim ogniu wodę z syropem kukurydzianym, cukrem, rabarbarem, 1 szklanką truskawek, ziarenkami i strączkiem waniliowym. Zmniejszyć ogień i gotować przez 10 min, aż rabarbar zmięknie, a syrop zrobi się różowy. Zdjąć z ognia i przecedzić. Dodać pozostałą szklankę truskawek i ostudzić syrop.



Przygotowanie gofrów

Rozgrzać piekarnik do 120ºC. Zmieszać w misce mąkę, grysik, cukier, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową i sól. W drugiej misce wymieszać za pomocą trzepaczki maślankę z olejem i żółtkami. Połączyć sypkie i płynne składniki i zamieszać trzepaczką, żeby się połączyły, ale niezbyt intensywnie – ciasto może być grudkowate. Ubić miękką pianę z białek i delikatnie zmieszać z ciastem. Lekko natłuścić rozgrzaną gofrownicę i wlać ok. 1/3 szklanki ciasta na 1 gofra. Zamknąć gofrownicę i smażyć, aż przestanie się z niej wydobywać para (ok. 4 min, zależnie od rodzaju urządzenia). Gotowe gofry przekładać do żaroodpornego naczynia i trzymać w piekarniku.



Ubić śmietanę i zmieszać z cukrem. Nakładać po 2 gofry na talerzyk i przybrać je śmietaną oraz syropem z truskawkami. Oprószyć cukrem-pudrem.





Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml




© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Deser z ciasta filo i sałatki owocowej
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Nugat orzechowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia francuska
Galaretka cytrusowo – herbaciana
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Morele zapiekane w syropie z wanilią
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Morele (odc.10)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gruszki z szafranem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
(odc.08)gruszki w winie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.