Tomasz Deker

Gofry belgijskie


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia belgijska

odsłon: 666

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

80 ml mleka

15 g drożdży

300 g mąki

3 jajka

180 g masła

150 g cukru perlistego

 

Sos karmelowy:

150 g cukru

śmietanka

łyżeczka soli

90 g masła

 

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania ciasta na gofry. Mleko wymieszaj z drożdżami, dodaj pół łyżeczki cukru. Następnie dosyp odrobinę mąki (z 300 g mąki przewidzianej na całą recepturę) i ponownie wymieszaj.
Następnie wsyp pozostała mąkę. Nie mieszaj. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (około 20-25 minut).
Do wyrośniętego ciasta dodaj 3 jajka, 180 g masła oraz 150 g cukru perlistego i wszystko wymieszaj. Gotowe ciasto piecz w gofrownicy.
Idealnym dodatkiem do gofrów będzie sos karmelowy. Na patelni rozpuść cukier, z którego powstanie karmel. Dolewaj etapami gorącą śmietankę i mieszaj. Następnie dodaj pół łyżeczki soli i dołóż 90 g masła w kawałkach. Sos gotowy! Gofry podawaj z sosem karmelowym. Smacznego!


powrót

Podobne przepisy

Suflet czekoladowy z domowymi lodami bananowymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki, Lody
Tiramisu
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Czekoladowe semifreddo z miętą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jądra z czekolady i orzechów laskowych
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
(odc.11)grejpfruty w galaretce
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Panna cotta z maślanki, z naleśnikowymi faworkami i kremowym sosem truskawkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

02.06.2017 11:00

CYTUJ

mąki tortowa szymanowska do tego rodzaju gofrów jest najlepsza <3

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.