Jamie  Oliver

Gnudi z masłem i szałwią


Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

Gnudi z masłem i szałwią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 2
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 kg ricotty dobrej jakości

100 g parmezanu

1 gałka muszkatołowa, do utarcia

drobna semolina, do posypania



Do podania:

dobre, niesolone masło

1 pęczek świeżej szałwii (30 g)

parmezan, do posypania

1 cytryna



Przygotowanie:

Włóż ricottę do miski, dodaj drobno starty parmezan, skórkę otartą z ½ cytryny, po szczypcie soli i pieprzu, startą 1/3 gałki. Rozgnieć i wymieszaj widelcem. Spróbuj i ew. dopraw do smaku.

Lekkimi ruchami uformuj w kulki wielkości orzecha włoskiego (nie ściskaj zbyt mocno) i odłóż na dużą tacę (powinno wyjść ok. 40 sztuk). Posyp semoliną i obtocz w niej kulki, potrząsając tacą. Wstaw gnudi do lodówki na 8 godzin, a najlepiej na noc (nie przykrywaj).

Gnudi najlepiej gotować w porcjach na 2 osoby. Wrzuć kluseczki na osolony wrzątek i gotuj ok. 3 minut.

Tymczasem wlej na patelnię na średnim ogniu 2 łyżki oliwy, wrzuć 2 kawałki masła i podgrzewaj, aż masło się stopi. Wrzuć garstkę liści szałwii i chwilę smaż razem.

Gdy gnudi wypłyną na wierzch, są gotowe. Przełóż je wprost z garnka na patelnię, wlewając też łyżkę wody z gotowania. Potrząśnij patelnią, by wszystko się wymieszało, posyp startym parmezanem, mieszając podgrzewaj, aż woda z masłem i oliwą połączą się w gładką emulsję. Skrop sokiem z cytryny.

Przełóż na ogrzane talerze, polej sosem, oprósz startym parmezanem i gałką muszkatołową. Ew. posyp jadalnymi kwiatami i podawaj. W podobny sposób przyrządź resztę gnudi, po każdej porcji wycierając patelnię papierem kuchennym.



© Jamie Oliver



powrót

Podobne przepisy

Spaghetti z wędzonym tofu i jarmużem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 59)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti ze smażonymi kiełkami
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Makaron ze schabem i boczniakami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
Wiosenny makaron garganelli
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z orlicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
Makaron orkiszowy z orzechami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.