Gnocchi

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Gnocchi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

120g masła

1 l chudego mleka

300g mąki semoliny

6 jajek

1 łyżeczka soli

130g startego sera

szczypta gałki muszkatołowej

odrobina pieprzu

 

 

Przygotowanie:


Do dużego rondla włóż masło i zalej mlekiem, dodaj łyżeczkę soli, startą gałkę muszkatołową i odrobinę pieprzu. Całość podgrzej na małym ogniu. Jak się zagotuje, wsyp semolinę. Gotuj na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż masa zacznie odstawać od brzegów rondla. Im więcej odparujesz płynu, tym delikatniejsze wyjdą gniocchi. Następnie wbijaj po kolei jajka i dokładnie wymieszaj każde wbite jajko, zanim wbijesz następne. Na koniec dodaj ser. Masę przełóż do brytfanny i rozsmaruj tak, aby miała pół centymetra grubości. Odstaw do ostygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 240ºC. Z masy powykrawaj szklanką krążki i poukładaj je na zakładkę w wysmarowanej masłem brytfannie. Posyp po wierzchu startym serem i wstaw do piekarnika na 10 minut.

powrót

Podobne przepisy

Szybki makaron azjatycki
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Lasagne z rosołem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z sosem pomidorowym i krewetkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Karczochy z makaronem penne
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti carbonara
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z sosem bakaliowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.