Gnocchi

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Gnocchi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

120g masła

1 l chudego mleka

300g mąki semoliny

6 jajek

1 łyżeczka soli

130g startego sera

szczypta gałki muszkatołowej

odrobina pieprzu

 

 

Przygotowanie:


Do dużego rondla włóż masło i zalej mlekiem, dodaj łyżeczkę soli, startą gałkę muszkatołową i odrobinę pieprzu. Całość podgrzej na małym ogniu. Jak się zagotuje, wsyp semolinę. Gotuj na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż masa zacznie odstawać od brzegów rondla. Im więcej odparujesz płynu, tym delikatniejsze wyjdą gniocchi. Następnie wbijaj po kolei jajka i dokładnie wymieszaj każde wbite jajko, zanim wbijesz następne. Na koniec dodaj ser. Masę przełóż do brytfanny i rozsmaruj tak, aby miała pół centymetra grubości. Odstaw do ostygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 240ºC. Z masy powykrawaj szklanką krążki i poukładaj je na zakładkę w wysmarowanej masłem brytfannie. Posyp po wierzchu startym serem i wstaw do piekarnika na 10 minut.

powrót

Podobne przepisy

Makaron z pomidorami
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti  z tuńczykiem
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Gnudi z masłem i szałwią
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Trofie z pesto i sardelami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Linguini al olio
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasta z polędwiczkami i truflami
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.