Gary  Mehigan

Gnocchi z sosem grzybowym


Przepis z programu Męski weekend (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Gnocchi z sosem grzybowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki sosu

po 1 filiżance pokrojonych boczniaków, grzybów shitake i boczniaków cytrynowych

2 ząbki czosnku

1 cebula pokrojona w piórka

100 g masła

¼ filiżanki pokrojonej natki

120 ml białego wina

240 ml śmietany



Składniki gnocchi

1 kg ziemniaków umytych

1 jajko

250 g mąki

szczypta soli



Przygotowanie sosu

Na patelni roztopić masło na małym ogniu. Wrzucić czosnek i cebulę, smażyć 5 minut mieszając. Dorzucić posiekaną natkę. Wlać białe wino. Dorzucić grzyby i smażyć, aż będą miękkie. Wlać śmietanę, doprowadzić do wrzenia.



Przygotowanie gnocchi

Wrzucić ziemniaki w mundurkach do garnka, zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia i ugotować. Odcedzić i obrać, dopóki są gorące. Przepuścić przez praskę do ziemniaków albo rozgnieść tłuczkiem na desce. Dodać mąkę, sól i wbić jajo. Delikatnie wymieszać, aż powstanie sprężyste ciasto. Podzielić na 6 porcji, z każdej utoczyć wałek. Kroić na kluski o długości 3 cm. Zrobić wgłębienia przy pomocy specjalnej tarki lub widelca. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i wrzucać kluski. Delikatnie zamieszać. Są gotowe, gdy wypłyną. Wyjąć łyżką cedzakową, przerzucić do sosu, wymieszać ostrożnie i podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.