Gnocchi z ricottą

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Gnocchi z ricottą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

Gnocchi:

500 g świeżej, zimnej ricotty

150 g startego parmezanu

1 rozmącone jajko

150 g przesianej mąki pszennej

sól i pieprz

szczypiorek



Sos:

50 g masła

2 łyżki oliwy

2 rozgniecione ząbki czosnku

1 filiżanka groszku

ćwierć filiżanki wody

ćwierć filiżanki liści mięty

pół filiżanki liści bazylii

1 filiżanka posiekanej natki pietruszki

ćwierć filiżanki startego sera pecorino



Przygotowanie:

Ricottę rozdrobnić widelcem. Dodać jajko, mąkę, parmezan i szczypiorek. Zagnieść miękkie ciasto. Na podsypanym mąką blacie formować wałeczki. Kroić na 2-centymetrowe kawałki. Tak przygotowane gnocchi wrzucić do osolonego wrzątku. Delikatnie zamieszać. Wyławiać, kiedy wypłyną na powierzchnię.

W rondelku rozgrzać masło i oliwę. Dodać czosnek, smażyć, aż zmięknie. Wrzucić groszek, wlać wodę i gotować do odparowania. Dodać zioła, ugotowane gnocchi, sól i pieprz.

Podawać posypane startym serem pecorino.

powrót

Podobne przepisy

Nadzienie grzybowo-orzechowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 56)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Miseczki z grzybami, tofu i pesto
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 58)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Goańskie paszteciki z wieprzowiną
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kasza jaglana na śniadanie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Karczochy z ricottą i tapenadą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.