Gnocchi z ragu

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 47)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Gnocchi z ragu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

Gnocchi:

500 g ziemniaków

jajko

125 g mąki

szczypta soli

 

Ragu:

500 g pokrojonej w kostkę łopatki albo rumsztyku

łyżka wędzonej papryki

pół łyżki suszonego chili

łyżeczka kminu

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki pieprzu

oliwa

2 czerwone papryki

posiekana cebula

4 rozgniecione ząbki czosnku

posiekana papryczka chili

500 ml przecieru pomidorowego

filiżanka bulionu wołowego albo z kurczaka

ćwierć filiżanki czerwonego wina

pół filiżanki bazylii

pół filiżanki natki kolendry

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, sól i jajko. Zagnieść ciasto i podzielić na 6 części. Uformować wałeczki i pokroić je na 3-centymetrowe kawałki. Tak przygotowane gnocchi gotować w osolonej wodzie aż wypłyną. Mięso przyprawić i zrumienić na rozgrzanej oliwie. Paprykę skropić oliwą i piec na grillu, aż skórka się zwęgli. Obrać, usunąć gniazda nasienne i zmiksować na puree. Na oliwie podsmażyć cebulę, czosnek i chili. Dodać przecier pomidorowy, puree z papryki, bulion i wino. Zagotować. Mięso zalać sosem i gotować pod przykryciem przez 2 godziny na małym ogniu. Przed podaniem posypać natką kolendry i bazylią.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.