Adriana Marczewska

Gnocchi z grzybami, żurawiną i ricottą


Przepis z programu Ślinotok (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

 Gnocchi z grzybami, żurawiną i ricottą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ziemniaki

jajko

sól

mąka

suszone borowiki

szalotka

czosnek

żurawina

masło

ser ricotta

natka pietruszki

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć i nie obierając zalać zimną wodą. Gotować do miękkości przez około 40 minut (w zależności od wielkości ziemniaków). Odcedzić i jeszcze ciepłe obrać, następnie zrobić purée, przeciskając ziemniaki przez praskę.
Dodać jajko, sól oraz ¾ ilości mąki. Wymieszać, dodać resztę mąki, gdyby ciasto bardzo się kleiło i nie było zwarte. Ciasto powinno być dość miękkie, dodatek jajka je jeszcze usztywni. Im mniej damy mąki tym delikatniejsze i bardziej miękkie będą gnocchi. Musi być jednocześnie na tyle zwarte, aby można było wywałkować dłońmi wałeczki.
Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę. Rozpłaszczyć je na kwadrat na wysokość palca, pokroić na 1,5 cm paski. Oprószonymi mąką dłońmi uformować wałeczki, następnie odcinać nożem 1,5 cm kawałki z ciasta. Widelcem delikatnie je spłaszczyć i zaznaczyć wgłębienia. Gnocchi nie muszą mieć idealnych kształtów.
Gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez 1 minutę, lub do czasu wypłynięcia na powierzchnię wody. Można też surowe gnocchi przykryć ściereczką i ewentualnie ugotować po przygotowaniu borowików. W takim wypadku gnocchi można podsypać delikatnie mąką, aby się nie kleiły do stolnicy i od czasu do czasu nią potrząsnąć.
Na patelni smażymy szalotkę i czosnek, pokrojone borowiki i namoczoną żurawinę na maśle, dodajemy gnocchi i odrobinę wody z gotowania.
Przekładamy na talerz. Za pomocą łyżki dodajemy troszkę ricotty i posypujemy pudrem z borowików zrobionym ze zblendowanych suszonych borowików przetartych przez sito.
Na górę kładziemy trochę natki i gotowe.

powrót

Podobne przepisy

(odc.01) orecchiette z brokułami, pomidorami i anchois
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Horapa - owoce morza z makaronem udon
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Tajskie krewetki w czerwonym curry, z makaronem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Linguine z krabem
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Rigatoni z kiełbasą i pomidorami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 59)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

czezik78

postów: 6

28.08.2015 16:11

CYTUJ

gnocchi to takie nasze polskie kopytka, chociaż nie ukrywam, że smakiem się różnią. generalnie super pomysł na obiad. teraz to tylko czekam jak zacznie padać i bach pojadę do lasu na grzyby. trza zbierać co by na zimę było.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.