Adriana Marczewska

Gnocchi z grzybami, żurawiną i ricottą


Przepis z programu Ślinotok (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

 Gnocchi z grzybami, żurawiną i ricottą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ziemniaki

jajko

sól

mąka

suszone borowiki

szalotka

czosnek

żurawina

masło

ser ricotta

natka pietruszki

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć i nie obierając zalać zimną wodą. Gotować do miękkości przez około 40 minut (w zależności od wielkości ziemniaków). Odcedzić i jeszcze ciepłe obrać, następnie zrobić purée, przeciskając ziemniaki przez praskę.
Dodać jajko, sól oraz ¾ ilości mąki. Wymieszać, dodać resztę mąki, gdyby ciasto bardzo się kleiło i nie było zwarte. Ciasto powinno być dość miękkie, dodatek jajka je jeszcze usztywni. Im mniej damy mąki tym delikatniejsze i bardziej miękkie będą gnocchi. Musi być jednocześnie na tyle zwarte, aby można było wywałkować dłońmi wałeczki.
Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę. Rozpłaszczyć je na kwadrat na wysokość palca, pokroić na 1,5 cm paski. Oprószonymi mąką dłońmi uformować wałeczki, następnie odcinać nożem 1,5 cm kawałki z ciasta. Widelcem delikatnie je spłaszczyć i zaznaczyć wgłębienia. Gnocchi nie muszą mieć idealnych kształtów.
Gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez 1 minutę, lub do czasu wypłynięcia na powierzchnię wody. Można też surowe gnocchi przykryć ściereczką i ewentualnie ugotować po przygotowaniu borowików. W takim wypadku gnocchi można podsypać delikatnie mąką, aby się nie kleiły do stolnicy i od czasu do czasu nią potrząsnąć.
Na patelni smażymy szalotkę i czosnek, pokrojone borowiki i namoczoną żurawinę na maśle, dodajemy gnocchi i odrobinę wody z gotowania.
Przekładamy na talerz. Za pomocą łyżki dodajemy troszkę ricotty i posypujemy pudrem z borowików zrobionym ze zblendowanych suszonych borowików przetartych przez sito.
Na górę kładziemy trochę natki i gotowe.

powrót

Podobne przepisy

Szybki makaron azjatycki
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Kluski drożdżowe na parze
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Domowy makaron tagliatelle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Spaghetti z sosem alla cerepiera
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Neapol (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z serem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

czezik78

postów: 6

28.08.2015 16:11

CYTUJ

gnocchi to takie nasze polskie kopytka, chociaż nie ukrywam, że smakiem się różnią. generalnie super pomysł na obiad. teraz to tylko czekam jak zacznie padać i bach pojadę do lasu na grzyby. trza zbierać co by na zimę było.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.