Gnocchi z grzybami, żurawiną i ricottą

 Gnocchi z grzybami, żurawiną i ricottą
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Adriana Marczewska

Seria kulinarna:
Ślinotok (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć i nie obierając zalać zimną wodą. Gotować do miękkości przez około 40 minut (w zależności od wielkości ziemniaków). Odcedzić i jeszcze ciepłe obrać, następnie zrobić purée, przeciskając ziemniaki przez praskę.
Dodać jajko, sól oraz ¾ ilości mąki. Wymieszać, dodać resztę mąki, gdyby ciasto bardzo się kleiło i nie było zwarte. Ciasto powinno być dość miękkie, dodatek jajka je jeszcze usztywni. Im mniej damy mąki tym delikatniejsze i bardziej miękkie będą gnocchi. Musi być jednocześnie na tyle zwarte, aby można było wywałkować dłońmi wałeczki.
Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę. Rozpłaszczyć je na kwadrat na wysokość palca, pokroić na 1,5 cm paski. Oprószonymi mąką dłońmi uformować wałeczki, następnie odcinać nożem 1,5 cm kawałki z ciasta. Widelcem delikatnie je spłaszczyć i zaznaczyć wgłębienia. Gnocchi nie muszą mieć idealnych kształtów.
Gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez 1 minutę, lub do czasu wypłynięcia na powierzchnię wody. Można też surowe gnocchi przykryć ściereczką i ewentualnie ugotować po przygotowaniu borowików. W takim wypadku gnocchi można podsypać delikatnie mąką, aby się nie kleiły do stolnicy i od czasu do czasu nią potrząsnąć.
Na patelni smażymy szalotkę i czosnek, pokrojone borowiki i namoczoną żurawinę na maśle, dodajemy gnocchi i odrobinę wody z gotowania.
Przekładamy na talerz. Za pomocą łyżki dodajemy troszkę ricotty i posypujemy pudrem z borowików zrobionym ze zblendowanych suszonych borowików przetartych przez sito.
Na górę kładziemy trochę natki i gotowe.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA