Gnocchi z bekonem i cebulą

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Gnocchi z bekonem i cebulą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

900 g ziemniaków

225 g gotowanego bekonu, pokrojonego w kostkę i usmażonego na chrupko

1 drobno posiekana i usmażona cebula

sól i pieprz (do smaku)

gałka muszkatołowa (do smaku)

110 g mąki



Sos:

½ posiekanej cebuli

120 ml białego wina

240 ml wywaru drobiowego

160 g posiekanych pomidorów

55 g masła

świeże zioła: natka, bazylia, szczypiorek



Przygotowanie gnocchi:

Ugotuj ziemniaki w mundurkach do miękkości. Wystudź, aby można było wziąć je w palce i zdejmij skórę. Rozgnieć. Dodaj sól, bekon, pieprz, gałkę muszkatołową i usmażoną cebulę. Włóż gumowe rękawiczki i delikatnie wymieszaj całość. Dodaj mąkę i wyrób ciasto. Wyłóż na oprószoną mąką deskę i utocz długie wałki. Potnij je na kawałki o długości 4 cm. Zanurz widelec w mące i wałkuj nim każde kopytko, na koniec zrób w każdym wgłębienie. Wykorzystaj tak całe ciasto. Kopytka gotuj w osolonym wrzątku, aż wypłyną na wierzch. Nie gotuj wszystkich na raz. Wyjmuj je łyżką cedzakową. Podawaj z prostym sosem, żeby było czuć smak kopytek.



Przygotowanie sosu:

Usmaż cebulę. Dodaj wino, wywar, pomidory i zioła. Zagotuj, dodaj masło, nieco odparuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Polej sosem gnocchi.



© 2012 Natalie Stone



powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.