Gnocchi przez „G” z różowym sosem

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Gnocchi przez „G” z różowym sosem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki gnocchi:

480 g ugotowanych i rozgniecionych czerwonych ziemniaków

2 jaja

85 g świeżo startego parmezanu

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka czosnku w proszku

165 g pszennej mąka (albo tyle, ile będzie potrzeba)



Składniki sosu:

4 x 800 g puszki całych pomidorów San Marzano w sosie własnym (nie zmiksowanych)

80 ml oliwy

3 ząbki czosnku

½ średniej, posiekanej cebuli

3 łyżki natki pietruszki

1 czubata łyżeczka nasion fenkułu

1 łyżka oregano

sól (do smaku)



Przygotowanie gnocchi:

Wymieszaj ziemniaki, jaja, parmezan, sól i sproszkowany czosnek w dużej misce. Dodaj mąkę. W razie potrzeby dosyp mąkę, ma powstać miękkie ciasto. Podziel ciasto na 3-4 części. Na oprószonej mąką desce roluj wałki o średnicy 1-1,5 cm. Potnij je na 2,5 cm kawałki, odwrotną stroną widelca wyciśnij na wierzchu wzorek i ułóż na oprószonej mąką blasze. Wstaw do lodówki. Doprowadź do wrzenia wodę w garnku. Wrzuć gnocchi. Gdy wypłyną, są gotowe.



Przygotowanie sosu:

W dużym rondlu usmaż cebulę i czosnek na oliwie. Wrzuć pomidory i pozostałe zioła. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj, aż pomidory zaczną się rozpadać. Ręcznym blenderem zmiksuj na gładki sos. Dopraw solą.



© 2012 Lucia Palmieri

powrót

Podobne przepisy

Spaghetti z sosem alla cerepiera
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Neapol (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Lasagne z rosołem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z sosem bakaliowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wiosenny makaron garganelli
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.