Gnocchi dyniowe

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z dyni

Gnocchi dyniowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

gnocchi:

1 duża dynia, przekrojona na pół i wypestkowana

4 łyżki oliwy (60 ml)

2 roztrzepane jajka

1 łyżeczka soli (5 ml)

około dwóch szklanek mąki (500 ml)

szczypta soli



do podania:

2 łyżki oliwy (30 ml)

2 łyżki masła (30 ml)

½ szklanki wywaru cielęcego (125 ml)

½ szklanki drobno pokrojonego szczypiorku (125 ml)

½ szklanki tartego parmezanu (125 ml)

sól i pieprz



Przygotowanie:

Gnocchi: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Połówki dyni skrapiamy dwiema łyżkami oliwy i posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy około godzinę, miąższem do dołu. Studzimy, wyjmujemy miąższ, przekładamy do miski. W robocie kuchennym miksujemy dynię z jajkami i mąką. Jeśli to konieczne dodajemy więcej mąki. Doprawiamy sola i pieprzem. Ciasto powinno być miękkie, nie miksujemy zbyt długo. Z ciasta formujemy wałki o szerokości dwóch centymetrów. Tniemy je na dwucentymetrowe kwadraty i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wysypaną mąką, aby się nie kleiły. Gnocchi wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 2 minuty lub do momentu, kiedy wypłyną. Przekładamy do miski z lodowatą wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Podanie: gnocchi odcedzamy. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Wrzucamy gnocchi. Dodajemy wywar cielęcy, masło i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy 5 minut, aż się zrumienią. Podajemy posypane parmezanem i szczypiorkiem, jako danie główne lub z piersiami z kaczki w sosie z czerwonego wina według przepisu Chucka.

powrót

Podobne przepisy

Tajska zupa z dyni
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Zupa krem z dyni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.