Tomasz Deker

Gniazdka poznańskie


Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Gniazdka poznańskie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto parzone:

szklanka wody

100 g masła

szczypta soli

200 g mąki pszennej

4 jaja

smalec do smażenia

papier do pieczenia

 

Lukier:

100 g cukru pudru

łyżeczka sok z cytryny

2 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

Przygotuj ciasto parzone: w garnku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Wsyp mąkę i cały czas mieszaj, aż ciasto będzie odchodziło od garnka.
Przestudzone ciasto przełóż do miski i zmiksuj z jajkami. Jajka dodawaj pojedynczo. Cały czas mieszaj.
W garnku rozpuść smalec. Z papieru wytnij kilka kół o średnicy garnka. Ciasto parzone przełóż do rękawa cukierniczego. Gniazdka wyciskaj na papier i przełóż je do smażenia.
Z cukru pudru, wody i odrobiny soku z cytryny przygotuj lukier. Gniazdka poznańskie oblej lukrem.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto cztery czwarte
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasto marchewkowe
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tort chałwowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Gniazdka poznańskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

16.11.2016 09:27

CYTUJ

dawno nie robiłam takich rzeczy i nie pamiętaj jakiego typy najlepiej dodać mąki, uniwersalna szymanowska bedzie dobra?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.