Głowizna wg Paulette

Głowizna wg Paulette
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 43)
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
25

Składniki:

  • ½ świńskiej głowy wraz z uchem i policzkiem
  • 3 świńskie nóżki
  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 2,5 garści soli gruboziarnistej
  • ¼ litra octu
  • 2 obrane pory
  • 3 szalotki
  • 2 cebule
  • 3 goździki
  • 4 ząbki czosnku
  • 19 liści szałwi
  • 4 duże marchewki
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 kostki wołowe
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 garść posiekanej pietruszki
  • 3 listki laurowe

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zanurz świńską głowę oraz 3 nóżki w misce z 10 litrami zimnej wody, dużą garścią soli oraz octem. Odstaw w chłodne miejsce na jedną dobę.

Po namoczeniu odsącz głowę. Umieść w dużym garnku wraz z nóżkami, karkówką, umytymi obranymi porami, szalotkami, pęczkiem pietruszki, gałązką tymianku, 3 goździkami, 10 liśćmi szałwi, 4 dużymi marchwiami, 3 listkami laurowymi, 4 ząbkami czosnku, 2 kostkami rosołowymi, 2 kostkami wołowymi, 1,5 garści soli gruboziarnistej. Dodaj dużą ilość pieprzu, zalać zimną wodą (produkty muszą być pokryte wodą). Wstaw na gaz i gotuj 2,5 godz.

Wyjmij z bulionu głowę oraz nóżki. Zachowaj całą galaretkę oraz mięso, następnie zmiel w maszynce do mięsa na grubych oczkach.

Weź karkówkę. Usuń włókna, a następnie posiekaj w dużą kostkę.

Przelej rosół przez sitko i wlać go na dużą patelnię lub do garnka. Dodaj posiekane mięso oraz białe wino. Wstaw na mały ogień na 15 minut.

Dodaj posiekaną pietruszkę. Wlej wszystko do salaterek, miseczek lub glinianych foremek. Ostudź i umieść w lodówce.

Spożywać na zimno w ciągu 10 dni. Paulette podaje to danie z chrzanem i grubymi kromkami wiejskiego chleba.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA