Donna Dooher

Glazurowane figi z kremem z serka mascarpone


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Glazurowane figi z kremem z serka mascarpone
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


GLAZUROWANE FIGI

½ szklanki (125 ml) soku pomarańczowego

¼ szklanki (60 ml) octu balsamicznego

¼ szklanki (60 ml) cukru

½ łyżeczki (2 ml) skórki pomarańczowej

1 opakowanie (500 ml) świeżych fig, przekrojonych na połowy

½ szklanki (125 ml) orzechów włoskich, uprażonych i grubo posiekanych





Przygotowanie

W małym rondelku wymieszać sok pomarańczowy, ocet, cukier i skórkę. Zagotować, mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Rozgrzać opiekacz. Posmarować figi glazurą, ułożyć na blasze w jednej warstwie przeciętą stroną ku górze. Zapiekać 6 – 8 min., aż się lekko skarmelizują. Podawać na ciepło z kremem serowym i prażonymi orzechami.





KREM SEROWY

2 szklanki (500 ml) serka mascarpone

½ szklanki (125 ml) kremówki

2 łyżki stołowe (30 ml) cukru pudru





Przygotowanie

Zmiksować serek, aż gładki. Ubijając, powoli wlewać śmietanę. Dodać cukier i ubijać 3 minuty.



@ Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Truskawki z koglem moglem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Truskawkowe galaretki na patyku z kremem waniliowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Kuleczki z owoców tamaryndowca
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding miodowo-marchewkowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia brytyjska
Czekolada z orzechami i kandyzowanym imbirem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.