Donna Dooher

Glazurowane figi z kremem z serka mascarpone


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Glazurowane figi z kremem z serka mascarpone
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


GLAZUROWANE FIGI

½ szklanki (125 ml) soku pomarańczowego

¼ szklanki (60 ml) octu balsamicznego

¼ szklanki (60 ml) cukru

½ łyżeczki (2 ml) skórki pomarańczowej

1 opakowanie (500 ml) świeżych fig, przekrojonych na połowy

½ szklanki (125 ml) orzechów włoskich, uprażonych i grubo posiekanych





Przygotowanie

W małym rondelku wymieszać sok pomarańczowy, ocet, cukier i skórkę. Zagotować, mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Rozgrzać opiekacz. Posmarować figi glazurą, ułożyć na blasze w jednej warstwie przeciętą stroną ku górze. Zapiekać 6 – 8 min., aż się lekko skarmelizują. Podawać na ciepło z kremem serowym i prażonymi orzechami.





KREM SEROWY

2 szklanki (500 ml) serka mascarpone

½ szklanki (125 ml) kremówki

2 łyżki stołowe (30 ml) cukru pudru





Przygotowanie

Zmiksować serek, aż gładki. Ubijając, powoli wlewać śmietanę. Dodać cukier i ubijać 3 minuty.



@ Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Truskawki w czekoladzie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Panna cotta na mleku kokosowym
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Sorbet z mango
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Płonące naleśniki bananowe do słodkiego szampana (doux)
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Naleśniki z jabłkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Creme brulee herbaciany
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.