Glazurowana cebulka perłowa

Przepis z programu Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Glazurowana cebulka perłowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g cebulek perłowych (czerwonych, białych lub mieszanych)

½ szklanki wytrawnego białego wina

3 łyżki masła

sól gruboziarnista i pieprz mielony

¼ szklanki octu balsamicznego

Przygotowanie:

Zrób na każdej cebuli nacięcie w kształcie litery X od strony łodygi. Zagotuj w rondelku wodę, wrzuć cebule, gotuj je przez minutę i odcedź. Odstaw na chwilę do ostygnięcia, a następnie delikatnie obierz, nie naruszając korzenia i łodygi.

Na dużej patelni umieść cebulę, wino, masło i szklankę wody. Przypraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 minut, dopóki cebula nie zmięknie, a woda nie wyparuje (jeśli cebule są większe, wydłuż czas gotowania i dodaj więcej wody).

Dodaj ocet balsamiczny i gotuj przez około 2-3 minuty, aż uzyskasz gęstą konsystencję, a na cebulkach utworzy się glazura.

powrót

Podobne przepisy

Masa kajmakowa
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Puree pikantne
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Ziemniaki domino
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Masa figowo-orzechowa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Tażin z ciecierzycą, harissą i komosą ryżową
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Purée marchewkowe
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.