Jennifer  Paterson

Gigot z żabnicy z rozmarynem i anchois


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Gigot z żabnicy z rozmarynem i anchois
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg filetu z żabnicy

1 mała puszka filecików anchois

6 łyżek oliwy

sok z 1 cytryny

sól i pieprz

1 pęczek rozmarynu

oliwa

 

 

Przygotowanie:


Żabnicę ponakłuwać igłą do szpikowania lub nożem z ostrym końcem i naszpikować filecikami anchois. Doprawić solą i pieprzem, polać oliwą i sokiem z cytryny i marynować przynajmniej 2 godziny, obracając od czasu do czasu. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Przełożyć żabnicę na blaszkę do pieczenia, kładąc rozmaryn pod spód i wokół ryby. Polać oliwą. Wstawić do piekarnika i piec 45 minut. Przygotować winegret, podgrzać składniki na patelni i doprawić solą i pieprzem. Przełożyć rybę na półmisek, polać winegretem i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Dorsz miodowy
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Łosoś w papilotach
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Łosoś w oliwie z puree z kalafiora
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Szaszłyczki z tuńczyka z szarmulą
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.