Gicz cielęca z młodą marchewką i grillowanymi ziemniakami

Gicz cielęca z młodą marchewką
Oceń przepis:
50 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 3 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z cielęciny

Składniki:

  • 1-2 giczki cielęce
  • pieprz
  • sól
  • kubek jogurtu
  • łyżeczka sosu sambal
  • sok z limonki
  • młoda marchewka na słodko:
  • pęczek młodej marchewki
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • łyżka masła
  • 3-4 cebulki szalotki
  • łyżka miodu gryczanego
  • 1/2 szklanki wody
  • grillowane ziemniaki:
  • 5 ugotowanych ziemniaków
  • jogurt
  • 3-4 listki świeżej mięty

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Giczki oczyść z błon i obierz z mięsa. Cielęcinę posól i popieprz. Mięso zamarynuj w jogurcie. Dodaj sambal i sok z limonki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Mięso marynuj przez 30 minut, a następnie piecz je przez 40 minut w 180 stopniach.
Doskonałym dodatkiem do cielęciny będzie młoda marchewka. Cebulki obierz. Na patelni upraż kmin rzymski i ziarna kolendry. Dodaj masło. Następnie dorzuć marchewki i cebulki. Składniki posól i podlej wodą. Dolej miód. Warzywa duś do momentu, gdy woda odparuje.
Uzupełnieniem dania będą grillowane ziemniaki. Ugotowane ziemniaki przekrój na połówki. Zalej je jogurtem. Dodaj listki mięty. Składniki wymieszaj. Ziemniaki grilluj.
Giczki cielęce podawaj z marchewką i ziemniakami. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA