Gicz cielęca z kremem z nasion sosny i esencją sardelową

Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Gicz cielęca z kremem z nasion sosny i esencją sardelową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Gicz cielęca

gicz cielęca

150 g oliwy extra vergine

20 g ziół (tymianek, szałwia, majeranek, rozmaryn)

ząbek czosnku

100 g białego wytrawnego wina



Esencja sardelowa

50 g sardeli w oliwie

20 g oliwy extra vergine



Krem z nasion sosny

200 g ugotowanych ziemniaków

50 g nasion sosny

100 g oliwy extra vergine

sól i pieprz



Dekoracja

50 g ciasta fillo







Przygotowanie

Oddzielamy mięso od kości i oczyszczamy z błon. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy z ząbkiem czosnku. Przekładamy do brytfanny, dodajemy zioła i 120 g oliwy extra vergine, wino i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 80° Celsjusza, dwie i pół godziny. Sprawdzamy, czy sos nie odparował, ewentualnie dodajemy trochę ciepłej wody.

Przygotowujemy krem z nasion sosny i ziemniaków

Miksujemy oliwę z nasionami sosny, filtrujemy. Mieszamy przeciśnięte przez praskę ziemniaki z otrzymaną oliwą i taką ilością wody, żeby uzyskać gładki krem o leśnej nucie.

Przygotowujemy esencję sardelową

Na patelni podgrzewamy 20 g oliwy, dodajemy pokrojone sardele i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Filtrujemy.

Przygotowujemy dekorację

Z ciasta fillo wycinamy trójkątne płaty o wymiarach 10cm x 8cm. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180° Celsjusza przez 7 minut. Na talerze nakładamy krem z nasion sosny, układamy gicz cielęcą pokrojoną na pół, pomiędzy kawałki mięsa wkładamy trójkąt z ciasta filio. Dekorujemy esencją sardelową.





Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.