Gęsia wątróbka z sosem wiśniowo–sękaczowym

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z gęsiny, Podroby

Gęsia wątróbka z sosem wiśniowo–sękaczowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g gęsiej wątróbki

pomarańcza

łyżka skórki z pomarańczy

3-4 listki estragonu

50 ml alkoholu uzo

100 g sękacza

garść wędzonych śliwek

2 łyżki masła

2 łyżki brązowego cukru

szklanka drylowanych wiśni

pół szklanki wiśniowego wina

cynamon

kilka goździków

kilka ziaren kardamonu

2 łyżki sklarowanego masła

łyżka gęsiego smalcu

sól

pieprz

Przygotowanie:

Wątróbkę oczyść i wstaw do miski. Dodaj skórkę sok i skórkę z pomarańczy, posiekany estragon i uzo. Wymieszaj i odstaw na 20 minut. Przygotuj sos. Sękacza pokrój na mniejsze kawałki. Posiekaj śliwki. Na patelni rozpuść masło i cukier. Następnie dodaj kawałki sękacza i śliwki Dodaj wiśnie i dolej wino. Przypraw cynamonem, goździkami i kardamonem. Na oddzielnej patelni sklaruj masło i usmaż wątróbkę, dodaj gęsi smalec, sól i dolej resztę marynaty. Na talerzu połącz wątróbkę z sosem. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.