Gęsia wątróbka z borowikami

Przepis z programu Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Gęsia wątróbka z borowikami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2-3 gałązki tymianku lub kwiaty tymianku

2 ząbki czosnku

700 g foie gras

200 g borowików

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 150°C. Rozgrzej patelnię. Ale nie wlewaj oliwy. Wrzuć tymianek i ząbki czosnku w całości na suchą patelnię. Dodaj kawałek gęsiej wątróbki i smaż wszystko przez około 2 minuty. Połóż resztę wątróbki na patelnię. Przewracaj ją co jakiś czas, żeby upiekła się równo z każdej strony. Smaż przez 6-7 minut i zdejmij z patelni. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Na tłuszczu, który został na patelni usmaż borowiki. Zdejmij je i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Wyjmij wątróbkę z piekarnika i odłóż na 10 minut, żeby doszła, zanim ją pokroisz.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.