Gazpacho z pomidorów

Gazpacho z pomidorów
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej śliwkowych)
  • 200 g czerstwego pieczywa (bagietka lub kajzerka)
  • 100 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 łyżki octu Sherry de Jerez (hiszpański ocet z Andaluzji)
  • 1 lub 2 ząbki czosnku (wg uznania)
  • sól, pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pomidory umyć, wysuszyć i pokroić w kawałki. Zblendować wszystko i przetrzeć przez sito, aby uniknąć skórek i pestek w chłodniku. Dodać pokrojone pieczywo, przeciśnięty czosnek, oliwę z oliwek i ocet. Całość zostawić na godzinę do lodówki, by smaki sie połączyły. Zblendować masę na gładko. Doprawić do smaku.
Pokroić jajka ugotowane na twardo w kosteczkę. Podsmażać na patelni posiekaną szynkę przez kilka minut i odcedzić z nadmiaru tłuszczu. Posiekać dymkę. Jajko, szynkę i dymkę ułożyć na wierzchu gazpacho i pokropić oliwą. Podawać z grzankami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA