Gazpacho z pomidorów i arbuza

Gazpacho z pomidorów i arbuza
Oceń przepis:
49 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia śródziemnomorska
Ilość osób:
3

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych pomidorów (około 20), obranych i grubo pokrojonych
  • 5 ząbków czosnku, obranych i grubo pokrojonych
  • 6 łodyg selera naciowego, grubo pokrojonych razem z liśćmi (450 g)
  • 1 mała cebula, grubo pokrojona (140 g)
  • 400 g miąższu arbuza bez pestek
  • 100 g pszennego pieczywa, bez skórki, połamanego na małe kawałki
  • 150 ml passaty z pomidorów (lub soku pomidorowego)
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 200 ml oliwy plus do skropienia
  • 15 g liści bazylii
  • gruba sól i czarny pieprz
Grzanki:
  • 150 g pszennego pieczywa, bez skórki, połamanego na 2-3 cm kawałki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1½ łyżki czerwonego octu winnego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotować grzanki. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wrzucić kawałki chleba do średniej miski, wlać oliwę i ocet. Posypać 1 łyżeczką soli. Rozgrzać patelnię rowkowaną na ostrym ogniu. Wrzucić grzanki i podsmażać przez 2 minuty, obracając, aż z wszystkich stron będą lekko przypalone i stają się chrupkie. Przesypać na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika na 12 minut, aż będą złocistobrązowe i chrupiące. Odstawić do ostygnięcia.

Pomidory, czosnek, seler, cebulę, arbuz, chleb, passatę i 10 g bazylii przełożyć do blendera. Posolić 1½ łyżeczki soli i doprawić obficie pieprzem. Zmiksować na gładką masę. Przy pracującym blenderze dodać ocet i oliwę. Wstawić do lodówki do czasu podania.

Przed podaniem rozlać do miseczek i nałożyć z wierzchu grzanki. Podrzeć pozostałe liście bazylii i posypać każdą porcję. Skropić oliwą. Doprawić szczyptą grubej soli morskiej i natychmiast podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA