Gazpacho z czerwonej papryki z rzeżuchą

Przepis z programu Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Gazpacho z czerwonej papryki z rzeżuchą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Gazpacho:

250 g pokrojonych dojrzałych pomidorów

2 posiekane cebule

2 duże czerwone papryki, pokrojone

1/2 małego ogórka, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę

1 mały czosnek

75 g białego pieczywa bez skórki

1 cytryna

4 łyżki oliwy z oliwek

100 ml wody

odrobina octu z sherry

kostki lodu



Purée z rzeżuchy:

100 g rzeżuchy

50 ml zimnego bulionu drobiowego

sok z połówki cytryny

oliwa z oliwek



Przybranie:

posiekana czerwona papryka

młoda rzeżucha



Przygotowanie:

Wrzuć wszystkie składniki do miski i zostaw w lodówce na kilka godzin. Przełóż do blendera, dodaj kilka kostek lodu i zmiel na gładką masę. Zanurz liście rzeżuchy w osolonym wrzątku na 20 sekund. Następnie wrzuć do zimnej wody, żeby je odświeżyć. Odsącz i dodaj bulion drobiowy, sok z cytryny oraz oliwę. Zmiel przy pomocy blendera. Dopraw solą i pieprzem. Nałóż łyżkę gazpacho do kokilki, dodaj purée z rzeżuchy i udekoruj kawałkami papryki i łodyżkami świeżej rzeżuchy.





Opracowano na podstawie programu „Niebiańska kuchnia – wzloty i upadki”





powrót

Podobne przepisy

Zupa dyniowa
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia koszerna
Zupa marchewkowa – Edyta Kądziela
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze 15
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
(odc.03)zupa z dwóch gatunków kukurydzy
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Zupa rybna z batatami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy na Boże Narodzenie
Pomidorowa fasolowa z zacierkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.