Curtis Stone

Gazpacho z arbuza


Przepis z programu Surfing po menu 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Gazpacho z arbuza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

miąższ z arbuza o wadze około 3 kg

z usuniętymi pestkami.

1 duży ogórek

bez skóry i pestek

1 czerwona cebula

2 łyżki mielonych migdałów

250 g posiekanych winogron bez pestek

3 łyżeczki posiekanych liści mięty

½ bagietki pociętej na 6 kawałków

1 obrany ząbek czosnku

oliwa extra virgin

sól morska i mielony [sklep 107]czarny pieprz[/sklep]

3 łyżeczki miękkiego sera koziego

1 – 2 łyżki octu z czerwonego wina

trochę oliwy i posiekanej mięty

do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Miksować arbuza, połowę ogórka, pół czerwonej cebuli i zmielone migdały, do uzyskania konsystencji puree. Przełożyć do miski i dobrze schłodzić. Drobno posiekać pozostały ogórek oraz cebulę, a następnie zmiksować z winogronami i miętą. Wstawić do lodówki. Upiec w tosterze chleb grzankowy, natrzeć czosnkiem, skropić oliwą i posmarować kozim serem. Tuż przed podaniem doprawić arbuzowe gazpacho octem winnym, żeby zrównoważyć słodki smak owoców. Rozdzielić winogronową mieszankę i gazpacho na 6 porcji. Ułożyć na wierzchu grzanki, skropić jeszcze trochę oliwą i posypać miętą.

powrót

Podobne przepisy

Rosół czosnkowy z grzankami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chłodnik z ogórków z prażonymi orzechami i makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa rybna z makaronem sojowym na sposób tajski
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska
(odc.03)zupa z dwóch gatunków kukurydzy
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.