Curtis Stone

Gazpacho z arbuza


Przepis z programu Surfing po menu 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Gazpacho z arbuza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

miąższ z arbuza o wadze około 3 kg

z usuniętymi pestkami.

1 duży ogórek

bez skóry i pestek

1 czerwona cebula

2 łyżki mielonych migdałów

250 g posiekanych winogron bez pestek

3 łyżeczki posiekanych liści mięty

½ bagietki pociętej na 6 kawałków

1 obrany ząbek czosnku

oliwa extra virgin

sól morska i mielony [sklep 107]czarny pieprz[/sklep]

3 łyżeczki miękkiego sera koziego

1 – 2 łyżki octu z czerwonego wina

trochę oliwy i posiekanej mięty

do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Miksować arbuza, połowę ogórka, pół czerwonej cebuli i zmielone migdały, do uzyskania konsystencji puree. Przełożyć do miski i dobrze schłodzić. Drobno posiekać pozostały ogórek oraz cebulę, a następnie zmiksować z winogronami i miętą. Wstawić do lodówki. Upiec w tosterze chleb grzankowy, natrzeć czosnkiem, skropić oliwą i posmarować kozim serem. Tuż przed podaniem doprawić arbuzowe gazpacho octem winnym, żeby zrównoważyć słodki smak owoców. Rozdzielić winogronową mieszankę i gazpacho na 6 porcji. Ułożyć na wierzchu grzanki, skropić jeszcze trochę oliwą i posypać miętą.

powrót

Podobne przepisy

Krem grzybowy z grzankami
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa rybna
Przepis z programu Jakubiak w sezonie: Wigilia
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Kwaśnica
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zimna zupa melonowa
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Kartoflanka z brukwią
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.