Emeril Lagasse

Gateau de sirop


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia kreolska

Gateau de sirop
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki na ciasto



1/3 szklanki masła plus 1 dodatkowa łyżeczka

1/3 szklanki cukru

1/3 szklanki syropu z trzciny cukrowej

1/3 szklanki wrzącej wody

1 rozmieszane jajko

1 1/2 szklanki mąki pszennej

3/4 łyżeczki cynamonu

3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej



Składniki do polewy



1/3 szklanki cukru trzcinowego

2 łyżeczki zmielonego cynamonu

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki niesolonego masła

1/3 szklanki orzechów pekan

Rozgrzej piekarnik do temperatury 185 stopni.



Przygotowanie

Nasmaruj masłem formę do ciasta o średnicy ok. 22cm

Pozostałe masło wymieszaj razem z cukrem i syropem z trzciny cukrowej. Dolej do tego wodę i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj jajko i ponownie wszystko ze sobą wymieszaj. Teraz do powstałej masy wsyp mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną. Wymieszaj aż powstała w ten sposób masa będzie gładka.



Ciasto przelej do foremki i piecz przez 20, 25 minut.



Połącz ze sobą wszystkie składniki polewy i później wymieszaj rękoma.



Gdy ciasto już trochę ostygnie równo rozprowadź polewę i wstaw je z powrotem do piekarnika. Powinno się piec przez 8 do 10 minut lub do momentu, w którym polewa będzie popękana.



Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż ostygnie. Po ostygnięciu wyjmij je z foremki i przełóż na paterę. Serwuj ciasto gorące lub w temperaturze pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

Miodownik
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pączusie serowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki, Pączki
Tarta z jarmużem, oliwkami i fetą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Tarty
Ciasteczka migdałowe
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.