Garnek fasoli

Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne

Garnek fasoli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

475 g suchej fasoli białej, nerkowatej, cannellini, pinto lub czarnej

8 - 10 szklanek wody plus ilość do zamoczenia



baza smakowa:

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

1 posiekana cebula

3 posiekane ząbki czosnku

1 posiekane świeże chili

gruba sól

dodatki, przyprawy i zioła (lista poniżej)



Przygotowanie:

Przygotowujemy fasolę. Wsypujemy suche ziarna do dużej miski i nalewamy zimnej wody tak, aby powstała kilkucentymetrowa jej warstwa. Przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. Osączamy. (Wariant skrócony: zalewamy fasolę wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na godzinę pod przykryciem. Odlewamy.). Przygotowujemy bazę smakową. Rozgrzewamy oliwę w garnku. Podsmażamy cebulę, czosnek i chili. Dodajemy 1½ łyżeczki soli. Dorzucamy przyprawy. Podsmażamy 5 minut, aż czosnek i cebula zmiękną. Wrzucamy fasolę, wlewamy 8 szklanek wody i dodajemy 1½ soli. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień. Gotujemy około 35 minut do 2 godzin do miękkości pod częściowym przykryciem, w razie potrzeby dolewając wody. (Po 30 minutach zaczynamy sprawdzać miękkość ziaren.)

Uwaga: dorzucamy do bazy smakowej jeden lub kilka z podanych niżej dodatków: paprykę słodką, kiełbasę, bekon, pomidory. Doprawiamy ziołami lub przyprawami: kminem, papryką w proszku, oregano, tymiankiem, rozmarynem i listkiem laurowym.

powrót

Podobne przepisy

Risotto z prawdziwkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Raita z burakami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kuleczki z polenty z marakują
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 56)
trudność: brak
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.