Galaretka z suszu

Galaretka z suszu
Oceń przepis:
44 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.3)
Rodzaj dania:
Desery, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Owoce suszone umyj i zalej letnią wodą, aby je zakryła. Dodaj cynamon i skrojoną skórkę z pomarańczy. Odstaw na godzinę. Zagotuj susz z cukrem w wodzie, w której się moczył. Gotuj 5 minut. Dodaj kompot z puszki. Wyjmij cynamon. Dodaj odpowiednią ilość galaretki, wlej do formy wyłożonej folią spożywczą, przylegającą ściśle do ścianek naczynia. Odstaw na 4 godziny do lodówki. Pomarańcze skrój ze skórki tak, by nie było na niej żadnego bielma. Spomiędzy błon wykrój idealne cząstki. Galaretkę podawaj pokrojoną jak ciasto, ozdobioną bitą śmietaną, cząstkami pomarańczy i listkami melisy.

© Jacek Sikora

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA